Landau & Kindlbacher
DEEN
D-E

News

21.04.2017

Completion New Office Design Signa Zürich

The “Hochhaus zur Bastei”, designed by the famous Zurich architect Werner Stücheli and completed in 1955, is considered as the first high-rise building in the city of Zurich. Situated directly on the “Schwanzengraben”, the tower block sets an urban development accent and a “gateway” to the city. As an example of high architectural quality, the “Hochhaus zur Bastei” was placed under a preservation order a few years ago. For the Swiss branch of the Signa Holding, the interior design for the new office concept was developed in consideration of the preservation of historical monuments. Elegance and generous proportions, together with an unusual and high-quality material mix and accentuated lighting, distinguish the office areas and conference zones in a total of about 1000 sq. m. on four floors. The furniture and fittings were mostly designed and individually installed on site by Landau + Kindelbacher. With regard to the architectural quality of the Bastei tower and the representative demands of the customer, a special material combination of black marble (polished Nero Marquina), brass, carbon and glass was chosen for the floors, walls and ceilings. As a reminiscence of the architecture of the 1950s, the classical materials are newly interpreted in their use, colourfulness and gloss value. Like a passe-partout, the resulting spatial effect frames the view and allows the low room heights of the existing building to retreat into the background.In contrast to the black space continuum are the high-gloss furniture (highly polished brass) and the golden lighting channels. A speciality is the floor pattern with the brass seams as a visible, high-quality separation. The subject of ‘seams’ is mirrored again and again in the whole design – from the integration of direct and indirect lighting in the cooling ceiling to the special furniture. Client:Signa HoldingTASK:Foyer/reception, conference zones, workplaces / communication zonesAREA:ca. 1000 sq. m. on four floorsDATE OF COMPLETION:2017 [more]


09.01.2017

Change in office management

As from 1st June 2017, Kathrin Hechenthaler will succeed Sebastian Zenker as Director of Interior Design at Landau + Kindelbacher Architekten – Innenarchitekten. Following her studies in Rosenheim and the Design Academy in Florence, Italy, Kathrin Hechenthaler has been working since 2011 for the office, most recently as Deputy Head of Interior Design. Also on 1st June 2017, Petra Lockau will take over as Head of Architecture, with the focus on costs and contract awards. Petra Lockau completed her architectural studies at the TU Munich in 1999, and since 2004 has been Project Manager at Landau + Kindelbacher. She trained to become SiGeKo (coordinator or health and safety measures) in 2006. We wish her every success![more]


09.01.2017

Project presentation: residential complex in Friedrichstrasse

Schwabing has always been a popular residential district whose old building structure – particularly from the time when it was an art nouveau artists’ quarter – was its special charm. The decorative façades with their fine ornaments and floral motifs, plus the generously sized studio windows in the attics and in the studio buildings hidden away in the courtyards, so popular at the end of the 19th century, characterise the streets of Schwabing. The construction of this residential complex as a city block of high-quality design is the start of activities in Friedrichstrasse. With its classical division into a base storey in natural stone and a finely punctuated façade with several floor-to-ceiling studio windows, the building offers high-quality living space and at the same time isolates the city building situation with a block perimeter development. In scale, materiality and façade structure, the new building is perfectly integrated in the area of tension between the Wilhelminian-style buildings of the area and the neighbouring functional, glass-and-balcony façade from the early 1950s by Sep Ruf, and nevertheless has a striking corner effect. The flat roof with a stepped-level storey was deliberately chosen as a reference to Ruf’s design. But as a bridge to the modern era, the decorative findings from the art nouveau era in the form of ornaments were taken up in the plaster façade and the design of the balustrades. A central representative entrance hall with two lifts continues the outstanding ensemble into the interior. In addition to the representative new building at the corner of Friedrichstrasse and Franz-Joseph-Strasse, a modern patio house in the rear courtyard completes the ensemble. Just as in the typical Schwabing district blocks, a generously planted inner courtyard is the core of the development, while Habsburger Platz and Leopold Park offer recreation within walking distance. The particular location in the heart of Schwabing provides different space qualities and perspectives – towards the listed ensembles and historical monuments of the surrounding area and up into the treetops of the nearby green spaces. Precise details and the use of contemporary materials characterise the modern interpretation of the Schwabing block. Client: Legat Living Living space: 70 residential units, 1- to 5-room flats from 22 to 149 sq. m. Penthouses and a town house from 233 to 427 sq. m. 2-level underground garage with 73 parking spaces Building start: 2018 Date of completion: End of 2019 [more]


09.01.2017

Holiday in Paradise

On Sardinia’s most beautiful coast, the Costa Smeralda, Landau + Kindelbacher are converting a generously sized holiday residence in an exclusive location not far from the legendary James Bond Hotel Cala di Volpe.   Date of completion: 2018[more]


21.04.2017

Project presentation: Interior Design for Latham & Watkins in Hamburg

After the locations of the international law firm Latham & Watkins in the “Maximilianshöfe” in Munich and the “Dreischeibenhaus” in Düsseldorf, the interior design is being developed in an optimal position with a view of the Outer Alster in Hamburg. Besides the reception – in the listed lobby designed by Verner Panton – and the conference areas, the workplaces/communication zones, library and the lunchroom are being implemented on three levels in the Corporate Identity. Date of completion: 2017[more]


09.01.2017

Completion of Alpine chalets, HOTEL DAS TEGERNSEE

With the opening of the Alpine chalets, the hotel DAS TEGERNSEE has expanded its diverse range with a new format. “Long stay” is now possible at Tegernsee too. Since 2017, 18 apartments and double rooms from 35 to 120 square meters have offered up to 8 persons a temporary home.   The steep slope situation below the Sengerschloss permits an invisible integration of the Alpine chalets in the ensemble without spoiling the view of the lake for the rest of the ensemble. Via a weatherproof glazed passage, the Alpine chalets are connected directly to the hotel and therefore to the lobby, the gastronomic offer and the generously sized SPA area. The holistic, practised philosophy of the hotel is also continued in the new accommodation. Two building sections, directly interconnected, house 18 new room units on two levels. Whether they have their own private terrace on the lower level or balconies on the upper – they all have an unrestricted view of the Tegernsee and the surrounding mountains. The exposed rooms and the floor-to-ceiling windows in combination with high ceilings additionally reinforce the spatial effect. The philosophy of the location can also be seen in the new building. Always at the centre here is indigenous nature, the clear reference to Alpine building and the situation in the Tegernsee valley. This is taken up in the form, material and colour and reinterpreted in order to underscore it and do justice to the hotel name in all its facets. The quality of the material and the focus on a longer period enable a creative sustainability that emphasises the special relationship to the place. Client: Versicherungskammer BayernTask: 18 apartments and double rooms, 35–120 sq. m. Date of Completion:2017  > Project Information [more]


09.01.2017

Completion, New Office Design EY Nuremberg

The new office rooms of the Nuremburg branch of the international auditing office EY (Ernst & Young) are situated in the new urban district of Tullnaupark / Wöhrder See. For the interior design of the 2040-square-meter area on three levels, the interior designers from Landau + Kindelbacher were present in an advisory capacity. In line with the corporate identity of EY, the special areas such as the reception with waiting area, conference rooms and kitchenettes, as well as the freestanding furnishings, were redesigned in discreet colour spectra and choice materials.     Customer:  an internationally active auditor Task:             Foyer/reception, conference zones, 133 workplaces / communication zones Area:             2040 m2 Completion date:       2016[more]


Displaying results ###SPAN_BEGIN###%s to %s out of ###SPAN_BEGIN###%s
<< First < Previous 1-7 8-14 15-21 22-28 29-35 36-42 43-49 Next > Last >>